OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR
Çocuğunuz kekemelik terapisi için uygunsa, konuşma terapistiniz çocuğunuz için en iyi terapi tekniklerine karar verecektir.
Kekemelik okul öncesi çocukları nasıl etkiler?
Bazı çocuklar konuşurken zorlandıkları bir an yaşadıklarında, farkındalıkları ortaya çıkar ve hayal kırıklıklarını ifade ederler. Örneğin bir çocuk, konuşamadığını belirtebilir.
Bazı çocukların kendilerini ifade etmeleri daha uzun sürdüğü için olumsuz sosyal sonuçlar yaşamaları mümkündür. Akranlar ilgisini kaybedebilir, onları görmezden gelebilir veya uzaklaşabilir.
Okul öncesi çocuğunuz kekelemeye başlarsa ne yapmalısınız?
Öncelikle panik yapmamak gerekir.
Kekemeliği işaret ederek veya kabul edilemez olarak etiketleyerek veya nasıl konuşulacağına dair tavsiyeler vererek olumsuzluklara odaklanmamak gerekir. Nasıl konuşulacağına dair iyi niyetli tavsiyeler bazen karmaşık ikincil davranışlara dönüşerek çocuğun konuşmasını daha da zorlaştırır. Bunun yerine, çocuğun “ne” söylediğini dinleyin ve buna göre doğal bir şekilde yanıt verin. Vücut diliniz, yüz ifadeniz veya göz hareketlerinizle kaygı veya olumsuz tepki göstermemeye özen gösterin. Çocuğun söylediği şeyle ilgilendiğinizi bilmesini sağlamak için doğal göz temasını sürdürün.
Eğer çocuk kekemeliğinin özellikle zor bir anında hayal kırıklığını ifade ederse, bunu sakin ve destekleyici bir şekilde kabul etmek önemlidir. Bir çocuk hayal kırıklığını ifade ettiğinde söylenecek uygun sözlere bir örnek, “Biliyorum. Bu kelimeyi söylemek için çok uğraştığını söyleyebilirim. Daha sonra tekrar denemeye ne dersin? Söyleyeceklerini duymayı seviyorum.” Bu durumda, önemli bir kekemelik anını kabul etmek, tarafsız ve kabul edici bir şekilde yapıldığında kekemeliği daha kötü hale getirmez. Çocuğun neyi iyi yaptığına ve çocuğunuzla ilgili hoşunuza giden şeylere odaklanmak çok yol kat edecektir.
Erken çocukluk döneminde kekemeliğin terapisi nedir?
Erken kekemelik için konuşma terapisi genellikle çocuğun ebeveynlerini içerir. Dil ve konuşma terapisti, ebeveynlerin evde, çocuğun doğal ortamında etkili terapi sağlayabilmesi için ebeveynlerle işbirliği içinde çalışır. DKT’ler, ebeveynlere koçluk yapar.
Okul öncesi çocuklara yönelik kekemelik terapisi dolaylı veya doğrudan olabilir:
Dolaylı Yaklaşım – Bu yöntemler, çevresel değişiklikler ve ebeveynlerin iletişim tarzındaki değişiklikler yoluyla dolaylı olarak çocuğun konuşma akıcılığı üzerinde çalışır. Bazı programların, okul öncesi çocuklarda kekemeliği azaltmada ve çocuklarındaki kekemelik deneyimiyle başa çıkan ebeveynleri desteklemede etkili olduğu gösterilmiştir.
Doğrudan Yaklaşım – Bu yaklaşımda, terapist çocukla kekemelik hakkında konuşarak çocuğun ne zaman kekelediğini ve terapistin ne zaman kekelediğini anlamasına yardımcı olacak ve çocuğa, akıcısızlık meydana geldiğinde bunu önlemek veya çözmek için kullanabilecekleri stratejileri öğretecektir.
DKT ALEYNA ÖZCAN
KAYNAKÇA
Guitar, B. (2013). Stuttering: An integrated approach to its nature and treatment. Lippincott Williams & Wilkins.