Kekemelik Terapisi

KEKEMELİK TERAPİSİ
Kekemeliğin bilinen tek bir nedeni bulunmamakla birlikte çeşitli terapi yöntemleri mevcuttur. Terapinin doğası; kişinin yaşına, iletişim hedeflerine ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Siz veya çocuğunuz kekeliyorsa, en iyi terapi seçeneklerini belirlemek için bir dil ve konuşma terapisti ile çalışmak önemlidir.

Konuşma terapisi, tüm kekemeliği olan bireyler için ana terapi şeklidir. Çocuklarda bu, kekemelik semptomları ortadan kalkana kadar spontan iyileşmeye yardımcı olan öğrenme ve aktiviteleri içerir. Konuşma terapisi aktiviteleri ve teknikleri kekemelik tipine, semptomlarına ve şiddetine bağlıdır. Terapi sıklığı ve seansın süresi de kekemeliğin bireydeki etkisinin değişkenliği gibi bireye göre değişkenlik göstermektedir.

İlaçlar doğrudan kekemelik için yaygın ve kanıtlanmış değildir. Bununla birlikte ilaçlar, genellikle kekemelikle birlikte ortaya çıkan ve buna sebep olan anksiyete veya depresyon gibi durumları tedavi edebilir. Depresyon ilaçları (antidepresanlar) ve anksiyete önleyici ilaçlar bu şekilde kullanılan ilaçlara örnektir. Dil ve konuşma terapisti eğer bir psikoloğa yönlendirirse  ancak bu şekilde ilaç kullanımına başlanılabilir.

 

DKT ALEYNA ÖZCAN

KAYNAKÇA
Guitar, B. (2013). Stuttering: An integrated approach to its nature and treatment. Lippincott Williams & Wilkins.
Hearne, A., Packman, A., Onslow, M., & Quine, S. (2008). Stuttering and its treatment in adolescence: The perceptions of people who stutter. Journal of fluency disorders, 33(2), 81-98.
Yairi, E., & Seery, C. H. (2021). Stuttering: Foundations and clinical applications. Plural publishing.