Kekemelik Hakkında İpuçları

by Özüm Kipel

Kekeme Bireylerle Konuşma İpuçları

Kekemelik basit tavsiyelerle kolayca çözülebilecek bir problem olarak görülebilir fakat çok sayıda yetişkin için kekemelik ömür boyu sürecek nörolojik ve genetik nedenleri bulunan bir engel. Kekemeler Derneği tarafından hazırlanan bu broşürde bir dinleyici olarak size yardım edecek bazı ipuçları var.

1 Kekeme olan kişiye karşı ”Rahatla!”, “Derin nefes al!” gibi telkinlerde bulunmayınız. Bu sözler kekeleyen bireye yardımcı olmaktan öte konuşmasının daha kötüye gitmesine sebep olabilir.

2 Karşınızdaki kişinin nasıl söylediğini değil, ne söylediğini dikkat aldığınızı mimiklerinizle, ufak onay sesleriyle hissettirin.

3 Kekeme bireyi konuşmasını bitirene kadar sabırla ve göz iletişiminizi koparmadan dinleyiniz.

4 İçinizden kelimeleri ve cümleleri tamamlamak gelebilir.  Bunu asla yapmayınız.

5 Genellikle kekeme bireyler telefonda konuşmalarını kontrol etmekte daha fazla zorluk yaşarlar,  lütfen böyle bir durumda daha sabırlı olunuz. Telefonu ilk açtığınızda herhangi bir ses duymamanız durumunda konuşmaya başlamaya çalışanın bir kekeme birey olabileceğini aklınızda bulundurun.

Kekemeler Derneği, öncelikle ülkemizde bulunan kekeme bireylerin yalnız olmadığını göstermek, kekemelikle özgüvenli ve kendini sosyal hayattan sınırlamadan yaşanabileceğini anlatmak için 2017 yılında kuruldu. Ana amaçlarımız bilimsel olmayan terapi merkezleriyle ve yöntemlerle mücadele etmek, kekemelerin okulda, iş hayatında ve diğer alanlarda uğradığı ayrımcılıkları takip etmek, sağlık sistemini yeniden şekillendirebilmek, kekemeliği hem kekeme bireylere ve diğer tüm bireylere doğru ve bilimsel bir şekilde anlatabilmek olarak sıralanabilir.